FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Noord-Korea blijft tarten

Noord-Korea blijft provoceren en vuurde vannacht een raket af richting het Japanse noordelijke eiland Hokkaido. Het projectiel vloog enkele minuten over het noordelijke eiland voor het in drie stukken in de Stille Oceaan belande. De actie is opvallend omdat Noord-Korea testraketten doorgaans niet over buitenlands grondgebied stuurt. De meeste landen in zee, ver van de Japanse kust.

De Japanse premier Abe reageerde volgen en zal samen met de VS en Zuid-Korea de zaak voor de veiligheidsraad van de VN leggen. De landen zijn van mening dat de provocaties van Noord-Korea een bedreiging zijn voor de vrede.

De financiële markten reageren onrustig. De risico-aversie blijkt met name in de goudprijs, valutakoersen en obligaties. De goudprijs doorbrak het weerstandsniveau van $ 1300 per ounce en noteert nu al $ 1325, de Amerikaanse 10-jaars rente daalde sinds halverwege juli met 25 basispunten tot 2,09%, terwijl de Duitse 10-jaars rente halveerde tot 0,3%.

 

De Japanse yen zette de stijging ten opzichte van de dollar voort, wat op zich opmerkelijk is. Japan ligt in het schootsveld van Noord-Korea en niet de VS. Toch vlucht men bij spanningen uit de dollar in bijvoorbeeld de yen. Ook verzwakt de dollar verder ten opzichte van de euro, mede omdat de eurozone veel minder bij het conflict is betrokken. Voor het eerst sinds januari 2015 stond euro/dollar weer boven de 1.20.

Aandelenmarkten verliezen vandaag tussen de 1% en 2%. Inmiddels is de Nederlandse markt (AEX) 5,4% onder haar rente hoogste punt, Japan minus 4,3%, de Euro Stoxx 50 minus 6,5% en de UK 3,9%.

Het risico is bestaat dat de Amerikaanse Trump ondiplomatiek zal reageren in zowel woord als daad. De timing van de lancering kan te maken hebben met de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea rond het schiereiland, die donderdag begint.

Zolang de situatie met Noord-Korea niet escaleert kunnen de aandelenmarkten zich herstellen. Wachten met een beleidsaanpassing totdat het escaleert lijkt misschien op de kop in het zand steken, maar historisch gezien treedt er pas een marktreactie op als er daadwerkelijk iets gebeurt.

Uit het verleden blijkt dat bijvoorbeeld tijdens de beruchte 13 dagen van de Cuba crisis de markten slechts 5% daalden. De risico’s van een Noord-Koreaanse aanval zijn nu groter dan voorheen gegeven het verdere bereik van de raketten en de nucleaire dreiging. Op dit moment duidt er nog weinig op mogelijke Amerikaanse actie, behalve dan de oefening. Pas als er een negatief reisadvies voor Amerikaanse burgers ingesteld zou worden of als er troepenverschuivingen zijn nemen de risico’s verder toe. Voorlopig zal Amerika de druk via China op willen voeren.


Ondanks de spanningen blijven de vooruitzichten voor de aandelen gunstig. De economische omstandigheden zijn goed en wijzen op een verdere verbetering. De industrie in de eurozone laat een sterke groei zien, de winstgroei versnelt en de Baltic Exchange Dry Index – een indicator voor de bulkscheepvaart- verbetert sterk. De rente is daarentegen laag waardoor de relatieve waarderingen van aandelen nog aantrekkelijk is en die van obligaties juist hoog.

Login Form