FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Dollar lijdt mede onder Trump

Met het groeiende onvermogen van President Trump om baanbrekende wetgeving door het parlement te krijgen en om zowel in het Witte Huis zelf als op het internationale en nationale politieke toneel de rust te bewaren, komt de dollar steeds verder onder druk te staan. Tegelijkertijd zijn de angsten voor een soort desintegratie van de Europa Unie aan het wegebben en is er zelfs een optimisme ontstaan over de nieuwe as Merkel-Macron.

Wellicht dat dit optimisme te groot blijkt te zijn. Merkel moet nog herkozen worden en de populariteit van Macron daalt sneller dan bij enige van zijn voorgangers. Bovendien zijn alle voorgenomen hervormingen nog geen gelopen race. Als het er op aankomt zijn Duitsland en Frankrijk wel hele belangrijke leden van de EU, maar toch slechts twee van de nu nog 28.

 

Tot voor kort was een van de grote veronderstelde fundamentele voordelen van de dollar, dat de rente daar eerder en verder zou stijgen dan in het eurozone. Echter, met de accelereerde economische groei in Europa, groeit de druk op de ECB om in de komende maanden al aan te kondigen dat de kwantitatieve verruiming eerder en sneller afgebouwd zal worden en dat renteverhogingen in 2018 niet uitgesloten moeten worden.

Tenzij de economische groei in de VS zou afvlakken lijkt het aannemelijk dat er daar dit jaar nog 1 en in 2018 nog 3 kleine renteverhogingen zullen volgen. Waar weinig beleggers op dit moment nog rekening mee houden is dat als de lonen aantrekken in de VS en dus de inflatie, ook in 2019 renteverhogingen niet moeten worden uitgesloten.

De dollardaling ten opzichte van de euro van 12% dit jaar lijkt wat fors. Al zijn de verwachtingen omtrent de dollarkoers minder enthousiast, een verdere forse daling van de dollarkoers lijkt uitgesloten. Wellicht dat het voor de korte termijn eerder een bandbreedte wordt waarin de koers van de dollar ten opzichte van de euro zich zal bewegen.

Anders is het misschien met de Canadese dollar, de Noorse en de Zweedse Kroon. De economische groei daar zit dicht onder de 4% en de rente stijgt. Vooral tegen de Amerikaanse dollar wordt verwacht dat deze valuta zullen stijgen. De Yen daarentegen lijkt  verder onder druk te komen, zeker ten opzicht van de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar.

Ook het Britse Pond blijft het moeilijk houden. Onzekerheid blijft nog jaren troef. Hoe zal de Brexit eruit zien en komt er wel of niet een overgangsregeling. Inmiddels begint de economische groei en het VK achter te lopen, stijgt de inflatie en kan de Bank of England weinig met de rente doen. Een rentestijging zou de inflatie wel beteugelen en de koers van het pond steunen, maar tegelijkertijd de kans om een recessie vergroten. Sommige analisten verwachten een koers van het Britse pond van 1 op 1 ten opzichte van de euro.

Michael Toorop 

Login Form