FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Een hete zomer voor de boeg

Een oude beurswijsheid suggereert dat het een goed idee is om in mei afscheid te nemen van aandelen, en terug te komen in de maand september. Dat is overigens een actie die lang niet altijd profijtelijk is. Dit jaar lijkt de kans op een zomerse correctie weer iets groter.

In de eerste plaats zijn aandelen sinds de verkiezing van Donald Trump behoorlijk opgelopen. Inmiddels ligt zijn eerste begroting op tafel. De bedoeling is dat er volgend jaar $ 4100 miljard wordt uitgegeven. Dat is iets meer dan dit jaar, maar de allocatie is nogal anders. Trump stelt meer investeringen voor op het gebied van defensie, grensbewaking en infrastructuur en tegelijkertijd drastische bezuinigingen in de sociale zekerheid. De uitgaven moeten volgens zijn plan met $ 3600 miljard over de komende 10 jaar worden teruggebracht.

 

Ondanks dat de partijgenoten van Trump een meerderheid in het parlement hebben, is de goedkeuring van zijn voorstel nog geen uitgemaakte zaak. Een van de redenen is dat de regering groeicijfers hanteert die maar weinig economen realistisch achten. Bovendien gaat de begroting er van uit dat de enorme belastingverlagingen niet bijdragen aan een groter begrotingstekort en dat Obamacare succesvol vervangen zal worden door een goedkopere wet.

Een van de redenen dat de Amerikaanse aandelenbeurzen het zo goed hebben gedaan, zijn de plannen van Trump. Wanneer hij deze niet snel door het congres krijgt zal dat een goede aanleiding zijn om winst te nemen. Ondanks de meningsverschillen, zullen de republikeinse volksvertegenwoordigers en de regering Trump uiteindelijk een compromis sluiten dat op de een of andere manier belastingverlagingen zal inhouden.

Inmiddels blijven de verboden contacten tussen de medewerkers van Trump en de Russen, in de periode voor zijn inauguratie, de gemoederen bezig houden. Naarmate er meer boven tafel komt, wordt de roep om een impeachment (afzettingsprocedure) beetje bij beetje luider. De kans dat het daar dit jaar of volgend jaar van komt lijkt erg klein. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen en de republieken zullen kost wat kost willen voorkomen dat de verkiezingen midden in een afzettingsprocedure vallen. Bovendien zal Trump zich niet zo maar gewonnen geven en zelfs bij een impeachment proberen in 2020 terug te keren als president.

Door de politieke consternatie over de Russen daalt de dollar tijdelijk in koers. Dit is voor de VS goed nieuws. Ook het Britse pond staat tijdelijk onder druk omdat de conservatieve partij van Theresa May steeds meer van haar voorsprong op de Labour partij aan het verliezen is. Dit betekent dat de euro in koers stijgt. Dat drukt de toch al geringe inflatie. De verwachting is dat de dollar kan dalen tot een koers van 1.13 – 1.15 en dan weer kan gaan stijgen. Wanneer het verschil in het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve en dat van de Europese ECB weer aan het licht komt en spanningen in de EU gaan opborrelen kan de dollar in koers weer aantrekken.

De groei van de economieën van de VS en Europa lijkt door te zetten. Dit kan op de korte termijn leiden tot hogere lonen, meer koopkracht en dus een snel groeiende economie. Op de langere termijn betekent dat meer inflatie en een hogere rente, vooral in de Verenigde Staten. De arbeidsmarkt in de VS is aanmerkelijk krapper dan die in Europa, en dus ook gevoeliger voor eisen voor loonsverhogingen. De lagere dollarkoers is gunstig voor de opkomende landen omdat die veelal schulden in dollars hebben. Daarnaast daalt hierdoor de inflatie en kunnen de centrale banken de monetaire teugels enigszins laten vieren.

In China probeert de overheid alles om de economische groei op het niveau van rond de 6 ½ % te houden. In het najaar is er weer een groot partijcongres dat het economische plan voor de komende vijf jaar zal vaststellen. Het zou de regering zeer slecht uitkomen als de groei voor die tijd terug zou vallen. De zomer is gevoelig voor winstnemingen, maar een forse correctie lijkt op korte termijn niet voor de hand te liggen.

Login Form