FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Macron uit de startblokken

Nu Emmanuel Macron gekozen is tot president van Frankrijk zal hij deze week al zijn intrek kunnen nemen in het Élysée-paleis. Hij kan nu gaan werken aan zijn agenda van hoop en vernieuwing, maar zal de nodige obstakels moeten overwinnen.

Om te beginnen moet hij zich richten op de komende parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni. Zijn politieke beweging ‘En Marche!’ is nog erg jong en zal niet zondermeer een meerderheid in het parlement behalen. De politieke partij is wel in toenemende mate populair geworden en telt in haar korte bestaan al meer dan 200.000 leden.

 

Macron heeft tijdens zijn campagne beloofd dat hij de Franse sociale zekerheid en pensioenstelsels zal hervormen. Ook op het gebied van veiligheid heeft hij hoge ambities. Zo wil hij 10.000 meer politieagenten, meer geld voor defensie en een nieuwe eenheid om fulltime ISIS te bestrijden.

De nieuwe president staat er op voor dat hij noch links, noch rechts is. Behalve rechtse thema’s zoals veiligheid en financiële hervormingen, wil hij ook hogere salarissen voor onderwijspersoneel in de arme buurten en streken. Hij wil Frankrijk’s belangen verankeren in het hart van Europa en zoekt de dialoog met Donald Trump.

De financiële markten zullen opgelucht reageren, maar weinig of geen koerswinsten laten zien. De overwinning van Macron zat grotendeels in de koersen ingeprijsd. De koers van de euro liep even op naar 1.10 maar zakte daarna weer terug. Aandelen zullen sowieso goed gedijen bij deze lage rente en stijgende bedrijfswinsten. Met Macron aan het roer zullen bankaandelen het goed blijven doen.

Sommige analisten denken dat met een president Macron de ECB zich minder verplicht zal voelen om het sterk accommoderende monetaire beleid ongewijzigd te handhaven. Misschien dat tijdens de volgende ECB-bijeenkomst al stapjes besproken worden om terug te keren naar een normaler beleid.

We zullen de komende maanden en jaren de nodige onrust zien in Frankrijk wanneer Macron zijn hervormingsvoorstellen tracht in te voeren. De vorige keer dat er maatregelen werden besproken om de arbeidswetgeving te liberaliseren leidde dat tot hevige protesten en blokkades van de havens. Deze week zullen we her en der winstnemingen zien nu de hoop van de markten bewaarheid is.

Michael Toorop

Login Form