FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Afscheid van de Britten

Het hoge woord is er uit. Na alle juridische en parlementaire hobbels zal de regering May op 29 maart artikel 50 activeren, wat het begin betekent van de Britse onderhandelingen met de EU om de unie te verlaten. Slechts vier dagen na het vieren van de 60ste verjaardag van de Europese Unie (inclusief haar voorlopers) zal het Verenigd Koninkrijk het eerste en hopelijk laatste land zijn dat de unie gaat verlaten.

Het eerste dat opvalt zijn de interne politieke spanningen. Schotland en Noord-Ierland stemden tegen een Brexit, maar worden toch meegezogen. Alle reden voor Schotland om een tweede onafhankelijkheidsreferendum te vragen. De Noord-Ieren zitten met de grens tussen hen en de republiek Ierland in de maag. Een echte grens met muren en hekken zien de (Noord-)Ieren niet zitten. Zonder grens is het Verenigd Koninkrijk zo lek als een mandje. 

Economisch gezien valt de schade tot nu toe reuze mee. Het Britse pond is weliswaar 15% in waarde gedaald, maar dat maakte de Britse goederen in het buitenland goedkoper en het VK voor toeristen goedkoper. Het bijeffect van het goedkopere pond is wel meer inflatie. En de lonen zijn inmiddels meer gestegen dan de inflatie. Het consumentenvertrouwen heeft ogenschijnlijk niet geleden onder het Brexit-referendum.

Mede door het lage pond zijn de koersen van Britse aandelen flink gestegen. Althans gemeten in ponden. Sinds het referendum stegen de aandelen gemiddeld met 16%. In dollars uitgedrukt was de markt echter onveranderd. De zogenaamde midcap fondsen stegen in ponden gemeten slechts met 11%.

Om de gemoederen te bedaren heeft The Bank of England de rente voor het eerst sinds 2009 iets verlaagd. Deze stap lijkt zijn uitwerking niet te hebben gemist. Omdat de rente lager is en de economie redelijk groeit zijn de huizenprijzen weer verder gestegen. Toch lijkt de huizenbouw een dip door te maken. Het aantal in aanbouw zijnde woningen is in zes maanden niet zo laag geweest, terwijl de constructiekosten zijn opgelopen.

Ondanks het feit dat er weinig veranderd is aan de grenzen van het VK, is het aantal immigranten per saldo al teruggelopen. Voor het eerst in twee jaar kwamen er netto minder dan 300.000 mensen vanuit het buitenland bij.

Officieel kan het uittredingsproces twee jaar duren en omdat alle 27 landen over de onderhandelingsresultaten hun ei moeten leggen is volgens sommigen de termijn van twee jaar veel te kort. Als er geen resultaat is over twee jaar dan verlaat het VK de unie zonder afspraken.

Ofschoon er veel oppositie in Groot-Brittannië is tegen de snelheid waarmee en de wijze waarop de Brexit geïmplementeerd wordt, zijn er ook voldoende aanhangers. De oppositie laat nauwelijks van zich horen en voor het eerst in 35 jaar wist de regeringspartij bij een tussentijdse verkiezing de zetel te veroveren die sinds jaar en dag aan de oppositie toebehoorde.

Login Form