FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Beleggen in China blijft kansrijk

Er wordt al lang en veel over de Chinese economie geschreven en de laatste jaren worden sommige analisten in toenemende mate bezorgd. Men wijst dan op de schulden, onroerend goed bubbels, het politieke systeem, overcapaciteit en een verminderde groei.

In het afgelopen jaar heeft de Chinese economie het mede dankzij de stimuleringsmaatregelen van de overheid goed gedaan. De regering heeft er voor gezorgd dat tal van fabrieken zijn blijven draaien en de cementmolens op volle toeren tollen. De enorme investeringen in wegen, spoorwegen, elektriciteits- en waterprojecten zijn merkbaar. Volgens de Aziatische ontwikkelingsbank ligt de infrastructuur in China voor op die van andere landen met een vergelijkbare inkomensstructuur.

De economische groei vorig jaar was 6,7%, hoewel fractioneel lager dan in 2015 was het precies binnen de gewenste bandbreedte van de regering. Inmiddels heeft de Chinese premier, Li Keqiang, de groeiverwachting voor 2017 bijgesteld naar 6,5%. Wanneer de regering in staat is deze groei vast te houden tot 2020, dan zal ze haar doelstelling halen dat de economie tussen 2010 en 2020 verdubbeld moet zijn.

Onlangs heeft de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley een rapport gepubliceerd dat ronduit positief is over de Chinese kansen. Volgens de bank zal de overheid een financiële schok weten te vermijden en zal de Chinese markt in de vele jaren die komen interessante beleggingskansen bieden. Een van die gebieden is bijvoorbeeld duurzame energie. China zal in de komende vier jaar ruim 350 miljard euro investeren om duurzame energie te ontwikkelen en het stoken van kolen te verminderen. Deze hele energietransitie kan 13 miljoen banen opleveren. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want de regering heeft zich tot taak gesteld om miljoenen nieuwe banen te creëren.

Zo verwacht Morgan Stanley dat het inkomen per hoofd van de bevolking in de komende tien jaar zal stijgen van $ 8.100 naar $ 12.900. Dit ondanks het feit dat de economische groei over een jaar of vijf gedaald zal zijn naar gemiddeld 4,6% per jaar.

De MSCI China index heeft het de afgelopen 15 jaar gemiddeld 3% per jaar beter gedaan dan de MSCI Emerging Markets Index. Ook heeft de index het over een lange reeks van jaren beter gedaan dan bijvoorbeeld de succesvolle Amerikaanse Standard & Poor’s 500 Index. De laatste jaren stokte deze outperformance, maar dat zal van korte duur zijn. Het stijgen van de inkomens zal een impuls betekenen voor de consumptie, de service industrie en de industrie met specialistische toegevoegde waarden.

China is in rap tempo aan het digitaliseren. Een vijfde van alle internetverbindingen wereldwijd is Chinees. Een sterk voorbeeld van de nieuwe economie is wel het succes van Alibaba. Deze webshop gigant had vorig jaar op vrijgezellendag een omzet van bijna USD 18 miljard binnen 24 uur. Volgens de Boston Consulting Group creëert de digitale economie in de komende 20 jaar meer dan 400 miljoen nieuwe banen.

Daar waar sommige landen steeds meer naar binnen gekeerd raken, richt China haar vizier op zowel het stimuleren van de binnenlandse consumptie als het kwalitatief verbeteren van de export van goederen en dienst.

Login Form