FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Eindelijk weer begrotingsoverschot

Op 23 februari heeft minister Dijsselbloem aan de Tweede Kamer per brief laten weten dat er over 2016 een begrotingsoverschot is ontstaan van 200 miljoen euro. In de najaarsnota werd vorig jaar nog rekening gehouden met een tekort van 3,1 miljard euro, maar door meevallende inkomsten en licht lagere uitgaven is er dus een klein overschot.

Dit zullen weinig politieke partijen in 2012 voor mogelijk hebben gehouden. Alleen de VVD had in haar toenmalige verkiezingsprogramma een begrotingsevenwicht voor 2017 als ambitie staan. Nu de groei er in zit en de verkiezingen voor de deur staan stapelen de wensenlijstjes en  geldverslindende beloftes zich op. Een niet onbelangrijk aantal van vijf politieke partijen heeft zelfs zoveel plannen en wensen dat ze het fragiele overschot bij voorbaat weer willen ombuigen in een tekort.

Dat de staatsschuld altijd nog 440 miljard euro groot is en dat de rente thans op een historisch laag niveau staat schijnt sommige politici niet te deren. Wanneer de rente weer gaat stijgen weet niemand, maar dat die ooit weer gaat oplopen lijkt onontkoombaar. Zelfs met deze lage - en op korte termijn soms negatieve rente - betaalde de Nederlandse overheid in 2016 toch nog 6,4 miljard euro aan rente. Dat is gemiddeld 1,45% over de staatsschuld. Iedere gemiddelde rentestijging van 0,225% over deze schuld  betekent een miljard meer uitgaven. Ter vergelijk, de huidige rentelast is nauwelijks minder dan we aan het voortgezet onderwijs of aan infrastructuur & milieu uitgeven.

In de afgelopen jaren heeft de regering noodgedwongen moeten bezuinigen om de crisis financieel niet uit de hand te laten lopen. Nu trekt de economie aan en dus willen alle partijen meer geld uitgeven. Dat stimuleert de economie, terwijl deze beter in de afgelopen jaren gestimuleerd had kunnen worden. De PvdA wil het meest extra uitgeven en wel 22 miljard euro in de komende kabinetsperiode. De SP volgt op de voet met 15 miljard euro en GroenLinks heeft 10 miljard euro extra in gedachten. Het CDA wil de vlaktaks invoeren waardoor de staat per saldo 7 miljard euro minder ontvangt.

Het is niet voor niets dat er geregeld stemmen opgaan om in de Grondwet vast te leggen dat er een begrotingsevenwicht moet zijn. Zowel in het binnen- als buitenland verzetten politici zich tegen dit financiële keurslijf. In 2011 riepen Angela Merkel en Nicolas Sarkozy de Europese lidstaten nog op deze grondwetswijziging in te voeren. Inmiddels weten we dat Duitsland over 2016 het grootste begrotingsoverschot sinds 1989 boekte en dat dit overschot al de derde op rij is. Frankrijk daarentegen blijft moeite houden om überhaupt onder het afgesproken maximale tekort van 3% te blijven.

De Europese Commissie is aangenaam verrast door de goede economische prestaties van Nederland, maar toch zou Eurocommissaris Pierre Moscovici liever zien dat met name Duitsland en Nederland meer investeren om de economie in de gehele eurozone een extra impuls te geven. Daar willen de meeste Nederlandse politici om hen moverende redenen maar al te graag aan mee doen. Mij lijkt het prettiger om de 26.000 euro staatsschuld die alleen al op mijn schouders rust aan te pakken voordat de rente weer gaat stijgen. 

Login Form