FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Muurbelasting contraproductief

President Trump is in zijn eerste week als 45ste president van de Verenigde Staten voortvarend te werk gegaan met het inlossen van zijn verkiezingsbeloftes. Een daarvan is het bouwen van een muur tussen de VS en Mexico, met als saillant detail dat hij wil dat Mexico deze gaat betalen.

Een van de mogelijkheden om de financiering rond te krijgen is de geopperde belasting van 20% op importen vanuit Mexico naar de VS. Cijfermatig lijkt het te kloppen. Amerika importeert voor grofweg $ 325 miljard aan goederen uit Mexico. Een 20% extra belasting zou een opbrengst betekenen van een slordige $ 65 miljard. Genoeg dus om de muur van te betalen.

Maar wie betaalt die $ 65 miljard? Niet de Mexicanen maar de Amerikaanse consument, want Mexico zal zeker geen korting geven om die extra belasting te compenseren.

Daar komt bij dat Mexico niet langs de zijlijn gaat staan afwachten. Zij importeren zo’n $ 275 miljard vanuit de VS. Deze importen zullen zeker ook getroffen worden door een importbelasting.

Naast de invoering van een muurbelasting (importbelasting) wil Trump sowieso het handelsverdrag met Canada en Mexico openbreken. Mexico is een belangrijke handelspartner en maar liefst 4,9 miljoen Amerikaanse banen zijn afhankelijk van deze handelspartner. In de eerste plaats werken er een heleboel Amerikanen aan de goederen en diensten die geëxporteerd worden naar Mexico. Ten tweede werken veel Amerikanen in de industrieën die onderdelen fabriceren, die vervolgens geëxporteerd worden naar Mexico om daar geassembleerd te worden om daarna weer terug gestuurd te worden naar de VS.

De hele exercitie zal ook aan Mexicaanse zijde veel banen kosten. Een deel van de verloren gegane banen zullen verhuizen naar de VS, maar per saldo zijn er alleen maar verliezers.

Ook prijstechnisch zijn de gevolgen verstrekkend. Zo heeft men uitgerekend dat een Amerikaanse consument gemiddeld $ 100 goedkoper uit is als deze een wasmachine koopt die geproduceerd wordt in Mexico. Wanneer deze is aangewezen op alleen in de VS gemaakte wasmachines betekent het simpelweg dat die $ 100 niet meer aan andere zaken besteed kan worden. Of het nu gaat om kleding, restaurants of andere items.

De economieën van de drie Noord-Amerikaanse handelspartners is zo sterk verweven sinds de introductie van het handelsverdrag NAFTA dat we gewoonweg niet meer kunnen spreken van bijvoorbeeld een volledig Amerikaanse auto. De onderdelen komen uit al die drie landen. Sinds de invoering van het verdrag in 1993 is de handel onderling verdrievoudigd en is inmiddels de magische grens van $ 1000 miljard gepasseerd.

Er valt lering te trekken uit de geschiedenis. In de jaren dertig veranderde Japan plotseling heel sterk haar monetaire en fiscale politiek. De yen devalueerde enorm, waardoor de export explosief groeide. Er ontstond een handelsoorlog met o.a. Groot-Brittannië dat hoge invoerrechten ging heffen op Japanse producten. Japan kreeg te maken met een hollende inflatie, die weer leidde tot draconische bezuinigingen. Ook toen intervenieerde de centrale bank op grote schaal door eerder opgekocht staatsleningen weer te verkopen. Uiteindelijk kromp de economie weer en was Japan slechter af dan voorheen. Het isolationisme en protectionisme kunnen de wereldwijde handel ernstige schade toebrengen, zeker als de maatregelen eenzijdig worden opgelegd.   

 

Michael Toorop

Login Form