FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Italië instabiel

Terwijl alle ogen gericht zijn op de Britse Brexit-plannen en de zich ontvouwende wereldbeelden van Donald Trump moddert Italië onverstoorbaar verder. De instabiele Italiaanse banken zullen in 2017 misschien voor nog veel meer onrust zorgen dan ze vorig jaar al deden. In het middelpunt van de opdoemende crisis staat ’s werelds oudste bank, namelijk Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS).

Deze bank heeft op grote schaal geld uitgeleend aan bedrijven die in Nederland geen stuiver zouden hebben gekregen. Om de balans op te schonen probeerde MPS € 28 miljard van haar kredietportefeuille af te schrijven. Dit is ongeveer een derde van het totaal. Geen wonder dat beleggers en depositohouders richting de uitgang vluchtten. Vorige maand gaf de bank al aan dat ze het met haar liquiditeiten nog maar tot april denkt te kunnen uitzingen. De poging om geld op te halen bij de aandeelhouders mislukte, dus blijft de overheid over als laatste redmiddel.

De Italiaanse regering en parlement geven aan dat € 20 miljard genoeg is om MPS te redden, maar deskundigen denken dat er minstens tussen de € 38 miljard en € 50 miljard nodig is.

Een Italiaanse bankencrisis zal effect sorteren op de gehele EU. Het begint er al mee dat de EU niet wil dat de ECB voor deze crisis opdraait, terwijl de Italianen koste wat kost de obligatiehouders en spaarders willen beschermen. Onder die obligatiehouders zitten 40.000 Italiaanse gezinnen die de obligaties als oudedagsvoorziening hebben gekocht. De komende verkiezingen in Duitsland voorkomen dat de Duitse regering toeschietelijk kan zijn. Krijgen de Italianen hun zin, dan wint het anti-EU sentiment in Duitsland en anders wel in Italië.

Zelfs al zouden de problemen met MPS opgelost worden, dan nog blijven er genoeg hoofdpijndossiers over. In totaal hebben de Italiaanse banken € 360 miljard aan zorgwekkende leningen. Wanneer de Italiaanse overheid de banken daadwerkelijk te hulp kan schieten betekent dit wel dat haar staatsschuld nog verder omhoog gaat. Deze staatsschuld staat al op 133% van het Bruto Nationaal Product. De consequenties van zo’n hulpprogramma betekenen ook bezuinigingen en hogere belastingen. Dit alles leidt tot aanhoudende economische stagnatie en onvrede bij de Italiaanse kiezers.

Intussen trekt de economische groei in Europa aan. De economen stellen voorzichtig hun verwachtingen voor 2017 en 2018 naar boven bij. Echter, de Italianen moeten lijdzaam toezien hoe bij hun de trend andersom is. Het IMF stelt juist de groeiverwachting voor 2017 bij naar 0,7% en voor 2018 naar 0,8%. Respectievelijk 0,2% en 0,3% lager. Met het referendum van 4 december vorig jaar hebben de Italianen laten zien geen structurele hervormingen te willen. Door de ontstane situatie en de opkomst van de vijfsterrenbeweging zal het nog lang onrustig blijven op het politieke front.

De Italianen hebben altijd hun munt laten devalueren om uit de problemen te komen maar door de euro kunnen ze dat niet meer. Economen spreken al van een verloren decennium. De Italiaanse economie staat rond het niveau van 1999. De werkloosheid is ruim 11% en de staatsschuld is astronomisch. Er zijn geen hervormingen of maatregelen onderweg die het tij lijken te kunnen keren. Al met al is Italië hard op weg een tweede Griekenland te worden.

 

Michael Toorop

Login Form