FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Brexit balans na vijf maanden

De aandelenmarkten lijken de uitslag van het Brexit-referendum alweer vergeten te hebben. Sommige aandelenindices, zoals die in de Verenigde Staten, hebben inmiddels zelfs nieuwe recordhoogtes bereikt.

Toch is de financiële situatie in het Verenigd Koninkrijk sinds 23 juni 2016 er niet beter op geworden. Na het referendum is de waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro met 11% gedaald en ten opzichte van de dollar met 17%. De Britten zijn dus minder rijk geworden. Door de dalende koers van het pond zijn importen duurder geworden en werden Britse producten in het buitenland goedkoper. Omdat de importen in prijs stegen loopt de inflatie op zoals te merken aan bijvoorbeeld de prijzen van chocolade, wijn en smartphones. De Britse Centrale Bank verwacht dat de inflatie in 2017 op 2% zal uitkomen en in 2018 op 2,75%. Dat is aanzienlijk meer dan de voorspelling van 0,5% begin dit jaar. Analisten verwachten niet dat de lonen gelijke tred zullen houden met de inflatie, dus de koopkracht gaat achteruit.

De arbeidsmarkt in het VK is veel flexibeler dan die in de rest van Europa. Na de financiële crisis zijn in Europa de lonen nauwelijks gedaald, maar de werkloosheid wel sterk gestegen. In het VK is de werkloosheid minder gestegen, maar zijn de lonen wel sterk gedaald. Het is dus aannemelijk dat de consumentenbestedingen in de komende jaren achter zullen blijven.

Onderzoek toont aan dat ondernemers ongeveer een derde van hun geplande investeringen hebben  uitgesteld of zelfs al hebben afgesteld. Het gaat dan om een bedrag van zo’n € 80 miljard. Daarnaast zullen er zeker bedrijven zijn die hun hoofdkantoren naar continentaal Europa gaan verplaatsen zodra artikel 50 in werking is gesteld.

Inmiddels heeft het ministerie van financiën laten weten te verwachten in de komende 4 jaar aanzienlijk meer te zullen moeten lenen als gevolg van de Brexit. Het Office for Budget Responsibility denkt dat dit extra bedrag uitkomt op € 70 miljard.

Het huidige Britse regering heeft niet langer als prioriteit het terugdringen van het overheidstekort. Evenals in de VS komen er veel investeringen aan in infrastructurele projecten.

Omdat de Britse economie enige steun heeft gekregen van het lage pond, de Britse Centrale Bank en economische gevolgen van het Brexit nog niet zichtbaar zijn om de simpele redenen dat er nog geen Brexit heeft plaats gevonden, kan het Britse pond op korte termijn weer iets opkrabbelen. Zeker als de anti-Europa stemming in de rest van Europa toeneemt. Echter zodra de onderhandelingen gaan beginnen of de geruzie daaromtrent toeneemt kan het pond ten opzichte van de euro weer makkelijk terug zakken naar 0,9 pond voor een euro.

Login Form