FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Impact verkiezingsuitslag waarschijnlijk kortstondig

De eerste reactie van de financiële markten op de onverwachte uitkomst van de verkiezingen zal waarschijnlijk kortstondig zijn. Trump mag dan tijdens zijn campagne tal van beloften en uitspraken hebben gedaan, het huis van afgevaardigden en de senaat hebben ook nog een vinger in pap. Het feit dat die beiden in meerderheid – evenals Trump – Republikeins zijn doet daar niets aan af. Bovendien wordt de soep nooit zo heet gegeten als deze wordt opgediend.

Begrijpelijkerwijs is de Mexicaanse Peso fors in koers gedaald (ruim 12%), maar ook de Amerikaanse dollar zelf verloor een paar procent in waarde. Ten opzichte van de euro daalde deze in eerste instantie met 2%. Wellicht dat een verdere daling van de dollarkoers richting 1,16 tot de mogelijkheden behoort. Toch verandert deze verkiezing niets op de afzienbare termijn aan de Amerikaanse economische groeiverwachtingen en de potentiële renteverhogingen. Sterker nog, wellicht dat de volledig Republikeinse overheid nu wel beslissingen kan nemen die met een Democratische president als Clinton en een Republikeins congres niet mogelijk zouden zijn geweest. Zodra de discussie in Europa weer oplaait over het stimuleren van de Europese economie en het achterblijven van resultaten van het monetair beleid zal de dollar haar opgaande trend kunnen hervatten.

Tot voor kort gingen de markten ervan uit dat de Federal Reserve in december eindelijk de volgende renteverhoging zou doorvoeren. Echter de analisten schatten nu, na deze verkiezingen, de kans kleiner in dan 50%. Dat is op zich gunstig voor de aandelenmarkt. De Fed zal misschien de eerste beleidsinitiatieven van een Trumpregering willen afwachten, die pas eind januari aantreedt, alvorens de volgende monetaire stap te zetten. Overigens is het de vraag of Fed-voorzitter Janet Yellen aan zal blijven aangezien haar moeizame relatie met Trump.

De aandelenmarkten reageerden ook geschrokken en Japan bijvoorbeeld zette het verlies in met ruim 4%.  De termijncontracten van de Dow Jones Index verloren in eerste instantie meer dan 700 punten. Als we naar de uitslag van het Brexitreferendum kijken dan hebben we kunnen leren dat een uitslag nooit te voorspellen is, dat de markten altijd nerveus reageren op onzekerheid en dat het vaak maar enkele weken duurt voordat een initieel verlies helemaal is weggepoetst. Het grote verschil tussen Brexit en deze verkiezingen is dat Brexit een gegarandeerde structurele koerswijziging betekent voor de UK, en dat valt in de VS nog maar te bezien. Uiteraard zal er genoeg op termijn wijzigen, maar dat hoeft niet per sé allemaal slecht te zijn. Zo zou de relatie met Rusland drastische kunnen verbeteren.

De aandelenmarkten reageren altijd heftig na de Amerikaanse verkiezingen. Toen Barack Obama in 2008 John McCain versloeg daalde de markt ook met 5%. Nu zouden veel beleggers dolgraag Obama nog een termijn gehouden hebben.

In de 22 presidentsverkiezingen sinds 1928 is de S&P-500 index in 15 gevallen de dag na de verkiezingen met verlies begonnen. Het gemiddelde verlies was 1,8%. In de helft van deze gevallen stond de beurs 12 maanden later hoger.

Goud wist bij deze uitslag garen te spinnen en steeg met 5%, terwijl de olieprijs met 4% daalde. Allemaal als eerste reactie.

Woelige tijden dat zeker, maar niet zonder mogelijkheden. 

Login Form