FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Referendum van de angst

Het Hongaarse referendum over de herverdeling van vluchtelingen in Europa heeft niet de vereiste drempel gehaald en is dus volgens Hongaarse regels ongeldig. Niet dat dit iets uitmaakt voor premier Viktor Orbán, want het feit dat meer dan 98% van de stemmers tegen de komst van slechts een handjevol vluchtelingen stemden was voor hem en de zijnen genoeg om toch victorie te kraaien. Het is opmerkelijk dat de opkomst zo laag was, omdat de overheid een zeer intensieve mediacampagne heeft gevoerd. Voor niet minder dan € 42 miljoen aan advertenties, posters etc. heeft men de kiezers angst aangepraat. De komst van die 1300 vluchtelingen zou wel eens kunnen betekenen dat subsidies en pensioenen verlaagd moeten worden en dat de Hongaren het slachtoffer gaan worden van terrorisme en misdaad. Of erger nog misschien wel hun huis uit zouden moeten. De oppositie had nog geen € 100.000 te besteden om enig tegengeluid te organiseren.

De vraag van het referendum was: "Wilt u dat de Europese Unie ook zonder toestemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?". Het betekent nog niet dat de nee-stemmers ook tegen de komst van vluchtelingen zijn, maar wel tegen een opgelegd quotum.

De weerstand van Hongarije en enkele andere Oost-Europese landen is diep triest. Blijkbaar zijn de Hongaren vergeten dat in 1956 meer dan 200.000 Hongaren hun land ontvluchtten en welwillend onderdak elders vonden. Zo kwamen er meer dan 3000 naar Nederland. En nog steeds gaan Hongaren graag naar het buitenland om zelf ook een betere toekomst te zoeken. Meer dan 120.000 Hongaren werken elders in de EU. Nu zijn er genoeg mensen die bovenstaande onvergelijkbaar vinden met het huidige vluchtelingenvraagstuk omdat zij hun en de Hongaren zichzelf niet willen vergelijken met vluchtende moslims. Het gaat Orbán dan ook om het islamitische geloof, want hij breekt wel een lans voor de christenen uit Noord-Afrika. Niet dat vast staat dat hij christenen wel op zou willen nemen.

Hongarije vecht al sinds de 15e eeuw tegen islamisering en is zelfs bezet geweest door moslims. Aan het eind van de 17e werden de Ottomaanse troepen uiteindelijk - met dank aan de Polen - verslagen en teruggedrongen, en ze zijn ze nimmer vergeten.

Maar hoe diep geworteld de aversie tegen de Islam ook moge zijn, als lid van de Europese Unie kun je je niet aan je verplichtingen onttrekken en anderen de kastanjes uit het vuur laten halen. Als je lid van een club bent horen daar niet alleen lusten bij, maar ook lasten. Hongarije krijgt per jaar zo’n € 6 miljard cadeau, daar kunnen en moeten we ook eisen aan stellen. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken gaat al zo ver dat hij vindt dat Hongarije uit de EU gezet moet worden, maar dat is technisch onmogelijk.

Vluchtelingenopvang is voor niemand een pretje, en zeker voor de vluchtelingen zelf niet. Het is te hopen dat Brussel Hongarije terug in het gareel krijgt voordat ieder land zich straks aan elke vorm van verplichting zal proberen te onttrekken door een oneigenlijk referendum als deze uit te schrijven.

Login Form