FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Zelfs een kapot horloge staat twee keer per dag op tijd

Opnieuw heeft de notoire pessimist Marc Faber een waarschuwing afgegeven over de aandelenmarkt. Hij verwacht namelijk dat de Standard & Poor’s 500 index die momenteel  2185 noteert, binnenkort zal instorten richting de 1100. Met andere woorden dat de Amerikaanse aandelenmarkt zal halveren en alle winst van sinds 2009 weer zal opgeven.

Wie is deze ultrapessimist? Marc Faber is van geboorte een Zwitser, die aan de universiteit van Zurich afstudeerde in economische wetenschappen en slaagde met de allerhoogste eer (magna cum laude). Na een flitsende carrière in de financiële wereld, die hem op verschillende plaatsen in de wereld bracht, maakte hij eind jaren tachtig naam door zijn klanten te adviseren om net voor de krach van 1987 uit de markt te stappen.  

Achteraf gezien een goed advies, maar het succes van zo’n advies hangt niet alleen af van het moment dat iemand uit de markt gaat maar ook van het tijdstip dat iemand weer terug de markt in gaat. Van het hoogste tot het laagste niveau had de aandelenmarkt in oktober 1987 ruim een derde van haar waarde verloren.  Het duurde slechts 15 maanden voordat de Amerikaanse markt weer op het niveau stond van net voor de krach en het duurde in totaal 2 jaar voordat de markt een nieuw hoogste punt aller tijden bereikte.

Sinds zijn succesvolle ingreep in 1987 heeft hij met grote regelmaat de meest pessimistische waarschuwingen afgegeven. In 2009 waarschuwde hij ervoor dat het beleid van de centrale bank in de Verenigde Staten zou leiden tot hyperinflatie. Sterker nog, hij was er van overtuigd dat het de duizelingwekkende Zimbabwaanse inflatiepercentages zou halen. Zeven jaar later is het gevaar dat er deflatie komt wezenlijk groter dan dat er sprake is van inflatie.

In 2012 voorspelde hij met 100% zekerheid een economische recessie in 2012 of uiterlijk 2013. Sindsdien groeide de wereldeconomie met ruim meer dan 3% per jaar, jaar in – jaar uit.

Na de herverkiezing van president Obama in 2012 wist Faber het zeker. De Amerikaanse Standard & Poor’s 500 index zou met 20% dalen binnen zes tot negen maanden. Nog geen half jaar later stond de index juist 15% hoger. Een jaar later stond de markt 31% hoger en inmiddels staan we op het hoogste punt aller tijden. In januari vorig jaar voorspelde hij een stijging van de goudprijs met 30%, maar in plaats daarvan daalde die met 15%. En zo gaat de lijst verder.

Het zijn allemaal profeten die brood eten en juist diegenen die de spijker een keer op de kop hebben geslagen zijn van mening dat ze het licht hebben gezien. De financiële markten staan altijd bol van de verrassingen. Politiek, centrale banken, bedrijven en sentiment kunnen het tij doen keren en juist een trend bevestigen.

De aandelenmarkten worden momenteel gesteund door bedrijven die eigen aandelen inkopen, overnames en monetair beleid. Wat ook bemoedigend is, is dat de kar niet door slechts een handjevol aandelen wordt getrokken. Zo hebben 240 van de 500 aandelen uit de Standard & Poor’s index in de afgelopen drie maanden een nieuw recent hoogtepunt bereikt. Door de extreem lage rentestand is een hoger niveau van de aandelenmarkt gerechtvaardigd. Sterker nog, het verschil tussen het dividendrendement en de rente op obligaties is in de geschiedenis nog nooit zo groot geweest. Overigens is het dividendrendement in het Verenigd Koninkrijk verreweg het hoogste, gevolgd door continentaal Europa. In de Verenigde Staten is het dividendrendement het laagste.

Het is natuurlijk niet leuk als mensen zoals Marc Faber roepen dat de markt gaat halveren, maar we moeten het wel enigszins relativeren. Een daling van 10% of meer is sinds 1945 al 32 keer voorgekomen. Met andere woorden, gemiddeld eens in de twee jaar daalt de beurs met 10% of meer. In 12 gevallen zette de daling door en draaide het sentiment naar een bearmarket (daling van 20% of meer). In drie gevallen spraken we zelfs van een meltdown (- 40% of meer).

Desgevraagd kon Faber niet aangeven wat de aanleiding zou worden. Er gebeurt altijd wel wat volgens hem. Nou zoiets zouden bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de situatie in Turkije, de hernieuwde spanningen in de Oekraïne en de Krim of een snelle rentestijging kunnen zijn.

Dus als Faber een correctie voorspelt, dan zal hij zeker gemiddeld eens in de twee jaar gelijk krijgen. Halveren is weer een stap verder, en zeker zolang de centrale banken een royaal monetair beleid hebben, een stap te ver. Het is net een stilstaand horloge, twee keer per dag geeft ook die de juiste tijd aan.

Login Form