FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

De prijs van een Sultanaat in wording

De mislukte staatsgreep in Turkije heeft een enorme impact op het dagelijkse leven van de Turkse bevolking. Sinds 15 juli jl. zijn er meer dan 60.000 mensen gearresteerd, geschorst of ontslagen en het einde lijkt nog niet in zicht. Inmiddels is ook de noodtoestand uitgeroepen, het verdrag van de rechten van de mens opgeschort en zijn er 626 onderwijsinstellingen gesloten. Dit alles lijken en zijn draconische maatregelen, maar vergeleken bij de staatsgreep van 1980 verbleken deze ingrepen tot nu toe.

Een gemeenschappelijke demonstratie van aanhangers van de AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) en de oppositiepartijen moest ook duidelijk maken dat zowel voor- als tegenstanders van de huidige president het in ieder geval over één ding eens zijn, ze willen zeker geen militair bewind meer.

Behalve de couppoging is het land ook in de ban van aanslagen en gevechten met Koerden en IS-strijders. Vorig jaar werd Turkije 17 keer getroffen door een aanslag met in totaal 300 dodelijke slachtoffers. Alleen al de eerste zeven maanden van 2016 telde al 14 aanslagen.

Toerisme is een van de belangrijkste sectoren van de Turkse economie en lijdt ernstig onder de recente aanslagen en couppoging. Zo verdiende het land in 2014 $ 34 miljard aan het toerisme en in 2015 $ 31 miljard. Het jaar 2016 lijkt het slechtste toeristenjaar van de afgelopen 30 jaar te worden en de verwachting is dan ook een daling van $ 8 miljard aan inkomsten. Sommige delen van Turkije hebben te maken met 60% minder boekingen en de stroom vakantiegangers vanuit Rusland was enige maanden volledig opgedroogd.

De Turkse economie groeide in het eerste kwartaal van 2016 met 4,8% op jaarbasis. De overheid had voor de komende twee jaar de economische groei geraamd tussen de 4,5 en 5%. Analisten beginnen nu de groeiverwachting naar beneden bij te stellen naar 3,5% per jaar. Om de groei te bestendigen moet Turkije veel importeren. Het handelstekort is recentelijk wel iets gedaald, maar bedroeg in mei 2016 altijd nog $ 5,05 miljard. Op jaarbasis toch zo’n $ 60 miljard. De buitenlandse valuta die in het toerisme werden verdiend, werden goeddeels gebruikt voor de financiering van het  handelstekort. De centrale bank heeft $ 137 miljard aan liquiditeiten, zodat er in ieder geval voor acht maanden aan import gedekt is.

De waarde van de Turkse lire is recent met 5% gedaald en staat nu op het laagste niveau ooit ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de afgelopen twee jaar daalde de munt in totaal met 40% in waarde. Bedrijven die hun financiering in buitenlandse valuta hebben afgesloten omdat de rente daar veel lager is, krijgen het moeilijk door de zwakke lire. Als gevolg van dit alles hebben de kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s al aangegeven een negatief vooruitzicht te hebben. Mocht de kredietwaardigheid verder dalen en Turkije niet meer als ’investment grade‘ aangemerkt kunnen worden dan zal dat zeker van invloed zijn op de financiering van het begrotingstekort.

Over de afgelopen 12 maanden was de inflatie 7,64%. De regering probeert dit jaar de inflatie onder de 7,5% en volgend jaar onder de 6% te houden. In de afgelopen vijf jaar is geen van de inflatiedoelstellingen gehaald en met de onzekere politieke en economische situatie lukt dit de komende jaren mogelijk ook niet. Temeer omdat de centrale bank al vijf maanden achterelkaar de rente heeft verlaagd. Na de couppoging verlaagde de bank opnieuw de rente en wel van 9% naar 8,75% om de economie te helpen. Lagere rente betekent doorgaans meer inflatie en een lagere valutakoers.

Ook al blijft het voor de Turkse economie de komende tijd moeilijk, het ziet er niet naar uit dat de huidige regering ’s lands financiën zullen laten ontsporen. De regerende partij wordt door de helft van de kiezers gesteund, die voornamelijk bestaat uit de lagere- en middeninkomensklassen. Deze groep zal financieel gesteund worden zoals we ook al zagen aan de verhoging van het minimumloon afgelopen januari. In de afgelopen vijf jaar is het minimumloon in 11 stapjes al meer dan verdubbeld. Ongeveer een derde van de 30 miljoen Turkse werknemers krijgen het minimumloon betaald.

De president zorgt goed voor zijn aanhang, ongeacht de kosten en zo beweegt Turkije langzaam maar zeker van een fundamenteel seculiere parlementaire democratie naar een Islamitische autocratie, oftewel de moderne versie van een Sultanaat.

Login Form