FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Van pond naar ons

Het was voor met name de brexiteers even schrikken toen op de dag na het referendum de waarde van het Britse pond fors kelderde. Kreeg men op 23 juni nog $1,46 voor £1, was het daags daarna nog maar $1,29.

Nu de Britse conservatieven onverwachts snel een nieuwe leider hebben gekozen, ebt de grootste angst ietwat weg en noteert het pond $1,31 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Inmiddels buitelen analisten over elkaar heen met nieuwe verwachtingen. Sommigen houden het op $1,20 en weer anderen zien zelfs pariteit in het verschiet ($1 = £1). Het zijn allemaal profeten die brood eten, maar opvallend is wel dat de richting gelijk is.

Het eerste probleem waar de Britten mee te kampen hebben is dat zij een handelstekort hebben van 7%. Voor heel 2015 is dit tekort uitgekomen op £96,2 miljard, een tekort dat door het buitenland gefinancierd moet worden.

 

Normaal gesproken zou een lagere valutakoers de export moeten stimuleren, maar of dat ditmaal in dezelfde mate gaat gebeuren valt te betwijfelen. Wanneer een valutakoers sterk daalt verhoogt de centrale bank doorgaans de rente om de valuta te steunen en het voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk te maken het handelstekort te financieren. Nu gebeurt het tegenovergestelde. De Bank of England zal waarschijnlijk de rente verlagen om de economie aan te jagen.

Omdat niemand weet wat de gevolgen van een Brexit zijn maar men wel algemeen aanneemt dat de Britse economie geschaad zal worden, kan de BoE weinig anders doen dan stimulerende maatregelen nemen. Dit zal een drukkend effect op de koers van het pond hebben. Omdat de rente al zo laag staat is het maar de vraag of een extra verlaging wel het gewenste effect zal sorteren. Indien dit niet het geval is kan de BoE niet anders doen dan extra ponden drukken. Ook dit zal de koers verder onder druk zetten.

De economen hebben de grote angst dat dit alles zal leiden tot inflatie zonder dat dit gepaard gaat met economische groei (stagflatie). Alle geïmporteerde goederen zullen namelijk duurder worden. Zo kondigde Dell binnen een week na het referendum al een prijsverhoging aan. PC’s, smartphones, laptops en computers zullen om te beginnen gemiddeld rond de 10% duurder worden.

De staatsschuld in het Verenigd Koninkrijk staat nu op 84% van het Bruto Nationaal Product (BNP). De kans is groot dat de nieuwe regering van Theresa May meer zal spenderen dan de regering van David Cameron van plan was. Economen verwachten dat de staatsschuld op zal lopen naar 100% van het BNP. Nu de Britse rente lijkt te gaan dalen, in ieder geval niet zal stijgen, en de Amerikaanse rente later dit jaar en/of volgend jaar verhoogd zal worden zal de druk op het pond toenemen.

De nieuwe Engelse regering zal waarschijnlijk kortstondig zorgen voor een kleine opleving van het pond, maar de trend lijkt voorlopig te duiden op een lagere koers.

Login Form