FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Nu het stof is neergedaald

Na de verrassende uitslag van het Brexit-referendum in het nu nog verenigde Koninkrijk hebben de financiële markten zich, behalve het Britse Pond, enigszins hersteld van de aanvankelijke schok.

Zoals de kaarten nu liggen lijken de Britten van de EU enige weken of zelfs maanden respijt te krijgen om zich te organiseren alvorens artikel 50 van het verdrag van Lissabon in werking te stellen. De twee grootste politieke partijen in het VK zijn inmiddels in een felle leiderschapsstrijd gewikkeld. Misschien leidt dat uiteindelijk wel tot nieuwe algemene verkiezingen, hetgeen de uittreding nog verder voor zich uit zal schuiven. Een nieuwe regering zal dan het Britse parlement moeten voorleggen om daadwerkelijk uit de EU te treden. Maar hoe zal dit parlement er na eventuele algemene verkiezingen uitzien? De Liberal Democrats willen de Brexit tot inzet van nieuwe verkiezingen maken, en ze willen die verkiezingen niet pas in 2020 houden, maar nu.

Inmiddels gaat de online petitie verder, die schreeuwt om een tweede referendum. De petitie is inmiddels door meer dan 4 miljoen mensen ondertekend, terwijl 100.000 al genoeg was om het op de agenda van het Lagerhuis te zetten. De petitie roept op om bij referenda minimale eisen te stellen. Zo wil men dat wanneer er minder dan 75% van de kiesgerechtigden stemt en minder dan 60% ergens voor of tegen is altijd een tweede referendum. Een standpunt dat UKIP-leider Nigel Farage in mei ook nog aanhing, maar niet meer nu Brexit heeft gewonnen.

Intussen doet de Schotse premier Nicola Sturgeon er alles aan om Schotland in de EU te laten blijven. Ze heeft de leden van het Schotse Nationale Partij opgeroepen om tegen de Brexit te stemmen in London. Daarnaast wil ze proberen om het Schotse parlement een Brexit te laten blokkeren en als niets lukt wil ze onafhankelijkheid voor Schotland. Mevrouw Sturgeon heeft inmiddels een bliksembezoek aan Brussel gebracht om haar standpunt kracht bij te zetten.

Ook Noord-Ierland roert zich. Als de grenzen tussen het VK en Europa minder open worden, dan zullen de Noord-Ieren hier last van ondervinden bij hun dagelijkse contacten en handel met de republiek Ierland. Niemand minder dan Ian Paisley jr. roept zijn landgenoten in Noord-Ierland dan ook op om massaal een Iers paspoort aan te vragen. Inmiddels kunnen de Ieren de aanvragen voor een Iers paspoort niet meer aan.

Al deze elementen zorgen ervoor dat de financiële markten zich afvragen of het uiteindelijk wel tot een Brexit zal komen. Wie weet wordt er nog een nieuwe deal uitonderhandeld tussen het VK en de EU, die aanleiding zal zijn voor een nieuw referendum. Sowieso zal het nog minimaal twee jaar duren voordat de scheiding een feit wordt. Daar zal de handel tussen de EU en het VK niet meteen last van hebben. Bovendien is het in ieders belang dat er goede afspraken worden gemaakt.

De Britten zullen op korte termijn wel al last ondervinden van alle onzekerheid. Zo heeft de bank HSBC aangekondigd 1000 banen van London naar Parijs te verhuizen als de Brexit een feit wordt. En deze bank is niet de enige, want het bedrijfsleven roert zich. De impact van de onzekerheid rond de Brexit en de uiteindelijke Brexit zelf zal een grotere impact op de Britse economie hebben dan op de wereldeconomie.

Analisten verwachten dat de Britse economische groei in de tweede helft van 2016 zal dalen van 1,6% naar 0,6% op jaarbasis. Ook voor 2017 verwacht men maximaal dergelijke groeicijfers. Door de sterke en abrupte daling van het Britse pond (15%) stijgen de importprijzen. Hierdoor zal de inflatie eind volgend jaar toegenomen zijn van de aanvankelijk verwachtte 1,7% naar 3% of misschien wel 4%.

De Britse Centrale Bank zou onder normale omstandigheden bij dergelijke inflatiecijfers de rente hebben verhoogd, maar door alle onzekerheid wordt ze gedwongen juist het tegenovergestelde te doen. Een monetair accommodatief beleid om te zorgen dat de markt soepel blijft draaien. Alles bij elkaar goed nieuws voor de Britse supermarkten, zij kunnen bij een hogere inflatie makkelijker hun prijzen aanpassen en marges vergroten.

Omdat de Bank of England vooralsnog de rente niet kan verhogen, kan ze ook moeilijk de koers van het Britse pond steunen. Het pond staat op dit moment op het laagste punt in meer dan 30 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een tijdelijk herstel na de historische daling ligt in de lijn van de verwachtingen alvorens de dalende trend zich voortzet.

Zodra er tekenen zijn dat de economische groei in Europa door het referendum aangetast dreigt te worden, zal de ECB maatregelen nemen. Ook van de Amerikaanse Federal Reserve wordt inmiddels verwacht dat ze de geplande renteverhoging van juli voor zich uit zal schuiven.

Dit zou er toe kunnen leiden dat de vraag naar Zwitserse franken en de Japanse Yen gaat stijgen en dat deze centrale banken niet anders kunnen dan ook stimulerende maatregelen te nemen om hun valuta onder druk te houden.

Omdat niemand weet hoe de resultaten van het referendum uiteindelijk economisch zullen uitpakken en Amerikaanse bedrijven slechts 2,9% van hun omzet uit het VK halen, zal de belangstelling voor Amerikaanse aandelen toenemen ten koste van die van Britse of Europese aandelen.

Aandelen van kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven blijven aantrekkelijk omdat zij geen directe last hebben van de internationale perikelen, maar wel blijven profiteren van de sterke Amerikaanse consumentenbestedingen. Ook dividendbetalende kwaliteitsaandelen blijven aantrekkelijk omdat deze altijd meer gevraagd worden in tijden van onzekerheid en volatiliteit en het inkomen bieden die obligaties niet meer in petto hebben.

Bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld biotechnologie of internet zullen ook weinig tot geen last hebben van een onverhoopte groeivertraging. Sterker nog de koersen van biotechnologiebedrijven staan om uiteenlopende redenen toch al fors onder hun hoogste punt van een jaar geleden.

Op het rentefront valt steeds minder te verdienen. Wellicht dat obligaties uit opkomende landen of de hoog rentende obligaties (high yield) uit de VS enige soelaas bieden.

De onzekerheid heeft inmiddels ook weer de belangstelling voor het goud gewekt en die aantrekkingskracht lijkt de komende tijd alleen maar sterker te worden.

Het zullen hectische tijden blijven en van tijd tot tijd zal de markt ergens van schrikken, maar iedere crisis biedt ook weer kansen.

Login Form