FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Eindelijk weer boven Jan

Na acht jaar trekken en duwen is het Bruto Nationaal Product van de eurozone eindelijk weer boven het niveau van begin 2008. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie met een onverwachtse 0,6% dankzij een meevallende groei in bijvoorbeeld Frankrijk. Dit was de sterkste groei in een jaar en voor het eerst in vijf jaar dat de eurozone sterker groeide dan de gehele Europese Unie (EU). Dit laatste is zondermeer een gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste Europese economie buiten de eurozone en groeide met 0,4% en de Verenigde Staten met 0,5%. Helaas is er naast het goede nieuws ook minder goed nieuws en zijn er ook bedreigingen. In april zakte de eurozone namelijk weer terug tot deflatoire niveaus. Ook is de groei broos en slecht verdeeld.

Landen als Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland voeren de ranglijsten aan, en landen als Italië en Spanje zijn nog ver van het niveau van 2008 verwijderd. Om over Griekenland maar te zwijgen. Deze landen worden gekenmerkt door stagnatie en hoge werkloosheid. Sowieso worden de eurolanden geplaagd door hoge schulden, zwakkere winstontwikkeling bij de banken en een structurele overcapaciteit in haar economie. De werkloosheid is inmiddels gedaald naar 10,2%, het laagste niveau in vier jaar. Echter altijd nog zo’n drie procent meer dan in 2008.

Zelfs landen als Duitsland doen volgens het IMF te weinig om te hervormen. In plaats dat de Europese landen van de gelegenheid gebruik maken om met deze lage rente grote infrastructurele projecten aan te pakken, de hypotheekmarkt, de pensioenen of de sociale zekerheid te hervormen, laat men de monetaire hulpmiddelen van de ECB over zich heen komen. De vrijgekomen bestedingsruimte door de lage rente wordt veelal onvoldoende benut. Dat hervormingen maar moeizaam tot stand komen ligt niet alleen aan de politici van nu. In sommige landen verzetten de bevolking en de vakbonden zich tegen iedere aanpassing van de arbeids- en pensioenwetgeving.

Login Form