FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Regnat Populus

De wapenspreuk van de Amerikaanse staat Arkansas, thuisstaat van de Clintons, is Regnat Populus oftewel het volk regeert. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht en de zogenaamde primaries in volle gang, maakt de wereld zich op voor de beslissing van het Amerikaanse volk en dus de wisseling van de wacht in Washington. Gezien de huidige koplopers onder de kandidaten belooft het een historische verkiezing te worden.

 

Bij de Democraten lijkt Hillary Clinton af te steven op de nominatie van haar partij. Echter, de voor Amerikaanse begrippen zeer linkse, Bernie Sanders is nog niet verslagen. Zijn aanhang is jong, fanatiek en roert zich. Het volk mag zich tijdens de primaries weliswaar uitspreken over hun favoriete kandidaat, maar de kans is niet ondenkbeeldig dat de zogenaamde supergedelegeerden de doorslag gaan geven. Er zijn namelijk 747 delegatieleden op de conventie straks, die niet middels de voorverkiezingen zijn gekozen. Dat is toch 20% van de stemmen. Dit zal naar verwachting in het voordeel werken van Clinton.

Bij de Republikeinen kent men 437 vrije gedelegeerden. Dit is bijna 18% van de stemmen, die niet in de voorverkiezingen zijn verkregen. Deze stemmen zullen zeker aangewend worden om een eventuele nominatie van Donald Trump te blokkeren.

Op dit moment lijkt de kans het grootste dat Hillary Clinton straks de nieuwe, en eerste vrouwelijke, president van de Verenigde Staten wordt. Volgens de peiling zal ze Donald Trump met gemak verslaan, maar ook Ted Cruz mocht hij de kandidaat worden. Indien de gouverneur van de belangrijke staat Ohio, John Kasich, de republikeinse kandidaat wordt zou dat Clinton weleens kunnen opbreken.

Voor ons is de vraag wat de impact van de nieuwe president wordt het belangrijkste. Bij Clinton lijkt het beleid meer van hetzelfde te worden. Wordt zij de nieuwe president, dan zullen de beurzen een zucht van verlichting slaan en tijdelijk flink opveren. Tijdelijk, want niet alles wat Clinton van plan is betekent automatisch goed nieuws. Haar plannen om het minimumloon te verdubbelen zal een enorme kostenpost voor het bedrijfsleven betekenen. Daar staat tegenover dat nog niet bekend is in welk tijdsbestek ze dit wil doorvoeren. Ook het invoeren van restricties in de financiële wereld zullen de aandelen in die sector geen goed doen. Ten slotte wil zij ingrijpen in het prijsbeleid van medicijnen, hetgeen een grote impact op de winstgevendheid van de farmaceutische aandelen zal hebben.

Mocht Trump of Cruz winnen, dan zullen de financiële markten in zwaar weer terecht komen. Beide kandidaten willen, volgens goed republikeins gebruik, de belastingen fors verlagen. Het ombuigen van de uitgaven blijft daar flink bij achter, waardoor het toch al grote tekort sterk zal oplopen. Dit zal negatief zijn voor de aandelen, de dollar en de Amerikaanse obligaties. Wel wil Cruz een soort Federale BTW invoeren. Hiermee wil hij de focus van de belastingen verleggen van inkomen naar consumptie. Cruz is aartsconservatief en wil het liefste terug naar de goudenstandaard, bovendien is hij faliekant tegen het verhogen van het kredietplafond voor de Amerikaanse regering. Mocht hij dit als president doorzetten, dan zit de Amerikaanse regering in april 2017 zonder geld. Veel analisten vrezen een handelsoorlog wanneer Trump president wordt en slechte relaties met Mexico en China.

Evenals de anti-handelsverdragenlobby in Nederland, zijn de vier Amerikaanse presidentskandidaten tegen de TPP (Trans-Pacific Partnership) overeenkomst. Volgens sommige analisten is de kans minder dan 50% dat het verdrag door het Amerikaanse Congres zal worden goedgekeurd en door de nieuwe president geratificeerd zal worden. Mocht het TPP-verdrag sneuvelen, dan lijken het TIPP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) verdrag en andere bilaterale handelsverdragen het niet te halen. Zo’n stemming kan bijvoorbeeld bij de Britten hard aankomen als die voor een Brexit stemmen. De Britten moeten dan een nieuw handelsverdrag onderhandelen met zowel de Europese Unie (als niet lid zijnde) en met de Verenigde Staten. Dit laatste omdat ze als niet lid zijnde, ook niet meer onder verdragen tussen de EU en de VS vallen.

Voor de Amerikaanse politiek is niet alleen belangrijk wie president wordt, maar ook welke partij de meerderheid zal krijgen in het huis van afgevaardigden en de Senaat. Zoals de kaarten er nu voorliggen lijkt een eventuele president Clinton te maken te krijgen met een republikeins gedomineerd Congres. Dit zal de politiek vleugellam maken. Echter, wordt Trump de presidentskandidaat dan kan de afkeer onder de Amerikanen weleens zo groot worden dat de Democraten beide kamers van het Congres gaan domineren.

Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Veel kandidaten zetten in de campagne hun ideeën extra aan of nemen een standpunt in waar ze zelf ook niet zo blij mee zijn. In de komende maanden kan het volk zich nog uitspreken over de vraag wie het als kandidaat wil. Of in beide partijen, de meeste stemmen gaan gelden is nog maar de vraag.

Login Form