FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

De Braziliaanse wasstraat

Het is alweer twee jaar geleden dat de Braziliaanse justitie een onderzoek begon naar de corruptiepraktijken bij het semi-staatsoliebedrijf Petrobras en Odebrecht. Het schandaal kreeg al gauw de bijnaam operatie wasstraat (Car Wash). Inmiddels zijn er meer dan 70 zakenlui en politici gearresteerd en/of aangeklaagd omdat ze o.a. via Petrobras en Odebrecht volop meededen in de wereld van omkoping en corruptie. Het onderzoek heeft ver buiten de landsgrenzen invloed gehad. Zo is ook het Nederlandse bedrijf SBM Offshore betrokken geraakt en heeft zelfs met justitie een miljoenenschikking getroffen.

De man die operatie wasstraat leidt en inmiddels mateloos populair is bij de Brazilianen is Deltan Dallagnol. De heer Dallagnol heeft gestudeerd in Harvard en is slechts 35 jaar. Met 11 collega-aanklagers en 50 medewerkers schrijft hij geschiedenis. Hun kantoor is noch groot, noch imposant en is ver van de machtsbases verwijderd. Samen met de plaatselijke rechter Sérgio Moro en de federale politie en fiscus weet hij de corruptie te bestrijden.

De beerput ging open en het eind is nog niet in zicht. De verlamde en geïnfecteerde regering van Dilma Rousseff probeert kost wat kost overeind te blijven en sleept het land mee in haar slow motion val. De Braziliaanse economie die in 2010 nog met 7,5% groeide, kromp vorig jaar met 4% en ook voor 2016 wordt een krimp verwacht.

De soap bereikte eerder deze maand een nieuw hoogtepunt toen president Rousseff haar eens zo populaire voorganger Luiz Inacio Lula da Silva benoemde als haar nieuwe chef-staf. Op zich al opmerkelijk, en al helemaal omdat er net een onderzoek gestart was tegen Lula vanwege witwassen en identiteitsfraude. Tenzij het hooggerechtshof de benoeming van Lula stopt, is de oud-president in zijn nieuwe functie gevrijwaard van vervolging.

Langzaam zakt de economie van dit eens zo veelbelovende land weg. In de afgelopen drie jaar heeft de real al 60% van haar waarde ten opzichte van de euro verloren. En tegen de Amerikaanse dollar al meer dan 80%. In dollars gemeten is in die periode de Braziliaanse beursindex gehalveerd, maar in de lokale valuta is de beurs slechts 12% lager.

Door de laatste stunts van Rousseff zwelt de roep om impeachment (afzetting) aan, en de kans daarop wordt steeds groter. In de afgelopen maand is de real dan ook weer met 10% in waarde gestegen, de beurs met 23% en de rente is met 2% gedaald.

In de afgelopen jaren heeft de focus onder de beleggers teveel gelegen op het negatieve nieuws. Want de Braziliaanse chaos creëert ook kansen. Zo zijn de waarderingen van Braziliaanse aandelen aanmerkelijk lager dan die van bijvoorbeeld India of China. Na Rusland is Brazilië misschien wel de goedkoopste beurs ter wereld. Het gemiddelde dividendrendement is meer dan 4%.

Door de verminderde Chinese groei maken beleggers zich wereldwijd zorgen om de impact die dat op de verschillende economieën heeft. Brazilië exporteert nog geen 2,5% van haar Bruto Nationaal Product naar China, dus zal zij veel minder last hebben van een Chinese slow down dan bijvoorbeeld landen als Duitsland, Australië, Japan, Korea of Maleisië.

In Brazilië heeft zo’n beetje alles tegen gezeten, wat er tegen had kunnen zitten. Maar de strijd tegen corruptie heeft een onkreukbaar gezicht gekregen en betekent het niet een voortijdig einde van de carrière van president Rousseff, dan betekent het wel een nieuw begin voor wie haar opvolger wordt. De bevolking heeft nu politici en zakenlui geboeid afgevoerd zien worden en weten dat het gaat veranderen. 

Login Form