FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Annus horribilis voor de aandelen?

Inleiding

De financiële markten zijn 2016 begonnen met een zware tegenwind. Aandelen uit de eurozone zijn terug op het niveau waartegen ze werden verhandeld in het begin van 2014. Sindsdien is de euro 20% in waarde gedaald, heeft de Europese Centrale Bank toegezegd minimaal 1,5 biljoen euro uit de geldpers te laten rollen, zijn de kosten van lenen aanzienlijk gedaald, is de werkloosheid met bijna 1,5% afgenomen, is het consumentenvertrouwen gegroeid en zijn de bedrijfswinsten meer dan 10% gestegen.

Olie en inflatie

Terwijl de daling van de olieprijs energieaandelen direct heeft getroffen, wordt de stimulans voor consumenten door de lagere brandstofprijzen nog niet volledig gevoeld. Daarnaast zijn er tal van bedrijven, zoals luchtvaartmaatschappijen, die volop profiteren van de lage olieprijs. De markten zijn bezorgd over China, maar het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat China dit jaar met meer dan 6% blijft groeien. Er is een lange reeks positieve factoren voor aandelen uit de eurozone, maar beleggers lijken de voor- en nadelen moeilijk tegen elkaar te kunnen afwegen.

Sommige landen zoals de OPEC-landen en Rusland kampen met grote financiële problemen door de dalende olieprijs. Wat de reden ook moge zijn, iedereen blijft op volle kracht olie oppompen. Zo produceert Rusland meer olie dan ooit. De olieprijs is in 2014 met 46% gedaald en in 2015 met 31%. In januari 2016 stevent de oliemarkt af op een prijsdaling van alweer 20%. Een deel hiervan is overigens speculatie.

De lage olieprijs is gunstig voor consumenten. Niet alleen de benzineprijzen zijn laag, maar ook de stookkosten en andere transportkosten. Bijkomend effect is ook dat de inflatie extreem laag blijft of zelfs negatief wordt, waardoor de rente nog lange tijd laag blijft of nog lager gaat.

Olieproducerende landen

Door de sterk verminderde inkomsten van de olieproducerende landen. Hierdoor ontstaat de behoefte om effecten te verkopen. In 2014 investeerden die producerende landen netto € 250 miljard in de aandelen- en obligatiemarkten. Afgelopen jaar was het eerste jaar sinds lange tijd dat dit omsloeg. Netto werd er door hun staatsfondsen € 69 miljard onttrokken. Zakenbank JP Morgan verwacht voor 2016 een uitstroom van € 220 miljard, waarvan er € 70 miljard uit de aandelenmarkt zou komen. Deze verkopen drukken zwaar op de markt.

Rusland en de OPEC landen hebben op 25 januari 2016 laten weten een spoedoverleg te willen plannen over de vrije val van de olieprijs. Het huidige prijspeil begint zeer te doen, maar desalniettemin wil Saoedi-Arabië vooralsnog niets weten van productiebeperkingen.

Onze verwachting is een herstel van de olieprijs in de tweede helft van 2016.

Centrale Banken

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft minimaal tot en met maart 2017 de obligatiemarkten steunen. Wellicht dat de ECB in maart 2016 al nieuwe maatregelen gaat aankondigen om verder te verruimen. De verwachting is dat de Federal Reserve niet eerder dan september 2016 de rente marginaal verder gaat verhogen en dat de Bank of England heel misschien in het vierde kwartaal de rente optrekt.

Recessie

Soms voorspelt een sterke daling van de aandelen- en grondstoffenprijzen een naderende recessie zoals bijvoorbeeld in 1953. Maar er zijn ook voorbeelden van het tegenovergestelde. In 1962 werd een sterke daling van de aandelenmarkt juist gevolgd door een sterke economische groei. Er zijn ook voorbeelden van sterk gestegen olieprijzen die een recessie inluidden (1973) en ook van sterk gestegen olieprijzen die gevolgd werden door een forse economische expansie (2003). Kortom, het gevoel van sommige analisten dat de forse koersdalingen de voorbode van een recessie zijn is zeker geen gegeven.

Dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeiverwachtingen wereldwijd inmiddels heeft  bijschaaft van 3,6% naar 3,4%, kan op termijn van invloed zijn.

Correcties

Een daling van 10% of meer is sinds 1945 al 32 keer voorgekomen. Met andere woorden, gemiddeld eens in de twee jaar daalt de beurs met 10% of meer. In 12 gevallen zette de daling door en draaide het sentiment naar een bearmarket (daling van 20% of meer). In drie gevallen spraken we zelfs van een meltdown (- 40% of meer).

De Amerikaanse Standard & Poor’s 500 Index staat nu 12% onder haar hoogste punt. Er zijn al 38 aandelen die meer dan 50% onder hun individuele hoogste punt van de afgelopen 12 maanden liggen. De Euro Stoxx 50 index is met bijna 22% gedaald en de Japanse Nikkei met 20%. De index van Sjanghai is inmiddels bijna gehalveerd. Toch lijkt er van paniek of overgave geen sprake te zijn.

Dividend

Door de recente correctie is het dividendrendement aantrekkelijker geworden. Sinds 2009 fluctueerde het dividendrendement van de S&P 500 tussen de 1,8% en 2%. Nu staat dit op 2,31%. Echter, er zijn Dow Jones Fondsen die al 99 jaar ononderbroken dividend betalen, deze al 57 aaneengesloten jaren hebben verhoogd en beduidend meer dan het marktgemiddelde uitkeren. Correcties kunnen beleggers, die inkomen uit dividend zoeken, aantrekkelijke mogelijkheden bieden.

Het is evenwel de vraag hoe lang de oliemaatschappijen hun dividend kunnen handhaven. Ze lijken in ieder geval voornemens om alles op alles te zetten om het dividend niet te verlagen of te passeren.

Het gemiddelde dividendrendement in Europa is inmiddels boven de 3,5%. De Spaanse aandelen  hebben zelfs een gemiddeld dividendrendement van 4,5%.  

TINA

In de Verenigde Staten kennen ze de uitdrukking TINA oftewel There Is No Alternative. De ultra lage rente dwingt beleggers uiteindelijk richting de aandelenmarkt. In landen als Nederland werkt de overheid daar zelfs aan mee door niet het werkelijk behaalde rendement te belasten, maar een fictief rendement. 

Conclusie

Doordat de rente voorlopig laag is en zal blijven, de grondstoffenprijzen onder druk staan en met name de olieprijs gedecimeerd is wordt de consumptieve vraag enorm gestimuleerd. Daarnaast blijven beleggers zich voortdurend aangetrokken voelen tot de aandelenmarkt, zeker in die landen waar de rente op spaarrekeningen negatief is geworden. Beleggen in overgewaardeerde aandelen is nimmer een goed idee, maar hier is in tal van sectoren, regio’s of landen zeker geen sprake van. De economie verandert steeds sneller, waardoor de ene bedrijfstak in moeilijkheden komt en daardoor de andere juist weer floreert. Op de korte termijn zal de beurs volatiel blijven, maar daardoor juist kansen bieden aan de lange termijn belegger. 

Login Form