FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Het nadeel van de een is een voordeel voor de ander

De beurzen zijn de afgelopen weken in de greep geweest van de dalende olieprijzen, alsof de lage olieprijs een vorm van kapitaalvernietiging zou zijn. Zoals het blad Forbes al schrijft is de lage olieprijs niets meer dan het verplaatsen van rijkdom. De sterk verminderde inkomsten van bedrijven zoals Koninklijke Olie komen ten gunste van bijvoorbeeld Air France – KLM. Of de ellende van de olieproducenten zoals Saoedi-Arabië komt ten goede aan landen zoals India. Gewoon een verschuiving van rijkdom.

Natuurlijk leidt de lage olieprijs tot banenverlies in de oliesector. Maar daar staat tegenover dat de auto-industrie bijvoorbeeld record verkopen zien en dus weer mensen moeten aannemen.

Men heeft uitgerekend dat de huidige lage benzineprijzen een gemiddeld Amerikaans gezin $ 1000 besparingen oplevert aan benzinekosten. En dat in een economie dat voor 70% op haar binnenlandse consumptieve bestedingen draait. Deze extra financiële ruimte begint nu zo langzamerhand impact op de economie te krijgen.

De vooruitzichten voor de olieprijs zijn ronduit somber. En zoals dat vaker gebeurt neemt het aantal sombere verwachtingen toe naarmate de prijs daalt. Bod Dudley, CEO van British Petroleum, wil niet uitsluiten dat de olieprijs nog richting de $ 10 per vat gaat dalen. Maar hij is er van overtuigd dat halverwege dit jaar de prijs richting de $ 35 per vat gaat en dat de prijs eind van het jaar weer rond de $ 50 staat.

De prijs van olie wordt niet alleen bepaald door de reguliere vraag en aanbod. In 2000 werd de prijs voor 30% bepaalt door speculanten en voor 70% door de reguliere markt. Nu is dat precies andersom. Op het moment dat het sentiment omslaat kan het snel gaan, omdat deze speculanten dan hun shortposities moeten indekken.

Zowel in de VS als in Europa draait het financiële beleid. In de afgelopen jaren lag de nadruk op bezuinigingen en nu op economische stimulansen. Daar waar de Nederlandse overheid € 5 miljard vrijmaakt voor lastenverlichting dit jaar, geeft de Amerikaanse overheid $ 300 miljard uit aan nieuwe bestedingen en belastingverlagingen. Het jaar 2016 ziet er wat dat betreft gunstig uit voor de consument. 

Login Form