FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Paniekadvies van RBS?

Een aantal beleggers schrokken toch wel van het advies van de Royal Bank of Scotland (RBS) om zich voor 2016 schrap te zetten. De Britse bank adviseerde daarbij alles te verkopen behalve obligaties van hoge kwaliteit, omdat de grootste aandelenmarkten wellicht met 20 procent zouden kunnen dalen en de olieprijs zou kunnen kelderen tot 16 dollar per vat.

Uiteraard zal volgens deze bank ook de Chinese correctie alleen maar sterker worden en met name de FTSE aandelen index zou een zware daling moeten incasseren vanwege het grote aantal mijnbouwers en andere grondstofgerelateerde bedrijven in die index.

Volgens de bank zouden veel beleggers geld voor de langere termijn hebben belegd in olie- en mijnbouwbedrijven vanwege het hoge en veilig gewaande dividend.

Het doomscenario blijkt afkomstig te zijn van Andrew Roberts, hoofd van hun Europese economie, rente & CEEMEA research. Overigens niet de enige die pessimistisch is, maar misschien wel de enige die adviseert om alle aandelen te verkopen.

Er zijn meer banken die een negatief geluid laten horen zoals Morgan Stanley, die verwacht dat de olieprijs wel naar $ 10 per vat kan zakken.

Het is altijd opvallend hoeveel meer analisten denken dat de olieprijs zal dalen als die al 80% onderuit is, dan dat er analisten zijn die er zo over denken als de olie op $ 145 staat (juni 2008). Men extrapoleert graag, en de mate waarin neemt vaak toe naarmate de trend haar voltooiing nadert.

Bijna 70 jaar geleden stond de olie op ongeveer dezelfde prijs. Een ding is zeker, landen zoals bijvoorbeeld Saoedi-Arabië houden deze oliemalaise niet oneindig vol. Het eens zo machtige OPEC-land had vorig jaar voor het eerst een begrotingstekort en in het huidige tempo zijn de financiële reserves over 5 jaar uitgeput. Dan hebben het nog niet eens over andere landen zoals Venezuela of Brazilië.

De lage olieprijs werkt de door de centrale banken gewenste inflatie tegen. Toch zijn er meer mensen en bedrijven die profiteren van een lage olieprijs dan van een hoge olieprijs. Zeker een land als bijvoorbeeld India.

Zoals de bekende commentator Marcel Tak al schreef moet men zich afvragen of zo’n totaal verkoopadvies wel past in een verantwoord portefeuillebeheer.

Spreiding is daar normaal gesproken toch een basisonderdeel van. Stel dat de heer Roberts ongelijk heeft, en bijvoorbeeld de Chinese economie en inflatie weer aantrekt dan zitten zijn cliënten met cash en in koersdalende obligaties.

De aandelenmarkt is inmiddels al aardig gecorrigeerd. De eerste week van 2016 markeerde de slechtste start van een Nieuwjaar sinds 1930. Al met al heeft bijvoorbeeld de DAX even 23,8% onder haar hoogste punt van vorig jaar gestaan, de Nikkei 16,5%, de Standard & Poor’s 500 index 12,3% en onze AEX bijna 20%. Me dunkt al een behoorlijke correctie.

Ook doet een volledige verkoop van alle aandelen afbreuk aan de vraag waar de aandelen goedkoop of duur zijn. Zo zijn de Spaanse aandelen de helft zo goedkoop als de Amerikaanse, terwijl ze gemiddeld het dubbele aan dividend uitbetalen. Om over de aandelen van Rusland, Brazilië of China maar te zwijgen.

De rente in Europa, Groot Brittannië en Japan zal voorlopig laag blijven. Er zijn weinig of geen alternatieven voor beleggers of spaarders. Het aantal landen waar men rente moet toe betalen op een spaarrekening neemt toe, terwijl het gemiddelde dividendrendement in sommige landen soms boven de 5% ligt.

Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Login Form