FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

De miljarden van de terreur

In tegenstelling tot terreurorganisatie Al-Qaeda is IS niet afhankelijk van rijke sponsoren. IS opereert min of meer als een staat, omdat ze zich in een gebied ophoudt dat feitelijk niet door een regulier gouvernement bestiert wordt. De uitgaven zijn overzichtelijk. Iedere strijder krijgt volgens CNN tussen de $ 400 en $ 1200 per maand. Voor iedere echtgenote krijgt men $ 50 per maand extra en voor ieder kind $ 25. Brood wordt gesubsidieerd en de wapens worden gekocht, buitgemaakt of gestolen.

Aan de inkomstenkant is er een grote variëteit. Zo heft men verschillende belastingen, die ze uiteraard zien als een religieuze plicht om ze te mogen betalen. Over inkomen heft men bijvoorbeeld 10%, cashopnames worden belast met 5% en medicijnen worden belast met tussen 10% en 35%. Daarnaast zijn er nog tal van omkopingen en heffingen om te mogen reizen en ander minder reguliere zaken te mogen doen. Terroristenexperts schatten dat IS in 2015 zo’n $ 800 miljoen aan belastingen en omkopingen binnenhaalt.

 

Bedrijven in het IS gebied moeten ook flink in de buidel tasten. Mijnen en fabrieken betalen zich blauw en boeren kunnen de van hun gestolen landbouwapparatuur terug huren. Bij elkaar goed voor $ 1,3 miljard per jaar. Zo heeft IS volgens het Amerikaanse ministerie van financiën vorig iets tussen de $ 500 miljoen en $ 1 miljard gestolen van Irakese banken.

IS verkoopt de olie tegen een kwart van de marktprijs. Hierbij is men niet kieskeurig, want ze verkopen ook olie aan de troepen van President Bashar al-Assad en andere groeperingen waar ze tegen vechten. Inmiddels zijn de Presidenten Poetin en Erdogan in een heftige woordenstrijd gewikkeld over de vraag of Turkije geld verdient aan de illegale olie van IS. Sterker nog, de Russen beweren over bewijzen te beschikken dat zeker 40 landen zaken doen met IS.

De schattingen over de illegale oliehandel van IS lopen sterk uiteen. De regering Obama had het recentelijk nog over een opbrengst van $ 100 miljoen per jaar. Echter volgens Bloomberg ligt de waarheid voor IS dichter bij een opbrengst van zo’n $ 500 miljoen per jaar.

Ten slotte verdient IS zo’n $ 20 tot $ 45 miljoen per jaar aan kinnap en afpersing. Niet alleen westerse hulpverleners en journalisten zijn hiervan het slachtoffer maar ook etnische groeperingen uit Syrië zelf zoals de Assyriërs. Voor de Westerlingen wordt doorgaans geen losgeld betaald omdat dit door de VN verboden is. Bovendien lopen de vraagprijzen tot in de honderden miljoenen. De Assyriërs daarentegen betalen graag $ 1700 om een familielid of medestrijder terug te krijgen.

Alle reden dus voor de Amerikanen en de Russen om de Veiligheidsraad te vragen een resolutie aan te nemen die IS financieel droog moet leggen en hulp strafbaar moet stellen. Volgende week komen de 15 ministers van financiën bijeen om de resolutie te bespreken.

Login Form