FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

De zonnige toekomst van uranium

Uranium is niet iets wat je gewoon kunt verhandelen, maar dat betekent niet dat er geen markt in is. Evenals bij veel andere grondstoffen staat de prijs van uranium sterk onder druk. De prijs van uranium is sinds januari 2011 gedaald van $ 32,68 per kilo naar zo’n $ 16,20 nu. Een halvering weliswaar, maar de koers van de dollar is in diezelfde periode wel gestegen met 20%. Met andere woorden in euro’s was de koersdaling slechts 37%. De Global X Uranium ETF is in de afgelopen vijf jaar al met 84% in koers gedaald. De index bestaat momenteel uit aandelen van 26 uranium producerende bedrijven.

De belangrijkste reden voor de gedaalde uraniumprijs is de 2011 tsunami in Japan. De schade aan de kerncentrale in Fukushima heeft ervoor gezorgd dat uiteindelijk in september 2013 alle Japanse kernreactoren waren gesloten. Maar ook in landen als bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland werd de kernenergie teruggeschaald. Hierdoor is er nu een overproductie.

 

De vraag naar uranium komt hoofdzakelijk uit de elektriciteitsmarkt. Sinds 1980 is wereldwijd de vraag naar elektriciteit verdrievoudigd en de verwachting is dat daar de komende 20 jaar nog 70% bij komt. De belangrijkste groei komt uit landen als China en India. Op dit moment zijn er 30 reactoren operationeel in China en 21 in aanbouw. Van de 7 miljard mensen wereldwijd hebben er nog steeds 2 miljard geen toegang tot elektriciteit.

Kernenergie wordt steeds belangrijker naarmate de luchtverontreiniging en uitstoot van CO2 toeneemt. Zo hebben 64 hoogleraren onlangs de politiek en het kabinet opgeroepen om voor 2020 alle kolencentrales in Nederland te sluiten. De totale capaciteit van de Nederlandse energievoorziening is 33 gigawatt (GW), volgens deze hoogleraren. Kolencentrales nemen hiervan 7,5 GW voor hun rekening. Sluiting zou betekenen dat de energievoorziening ongeveer € 10 per gezin per jaar meer gaat kosten.

De verwachting is dat wereldwijd het aantal kernreactoren zal toenemen van 437 vorig jaar naar 518 in 2024. Daarmee zal het verbruik van uranium groeien van 70 miljoen kilo in 2014 naar 105 miljoen kilo.

Vorig jaar werd er ongeveer 66 miljoen kilo uranium geproduceerd. Echter er is ook secondaire uranium in omloop. Het grootste deel hiervan komt uit Rusland en bedroeg vorig jaar 11 miljoen kilo. Daarom is er een overschot, echter de aanvoer van secondaire uranium loopt terug.

Op termijn lijkt de vraag dus op te lopen en de secondaire leveringen terug te lopen. Als er een gat ontstaat is dat niet heel snel te dichten. Een nieuwe mijn in productie brengen duurt tussen de 7 en 10 jaar namelijk. Door de lage prijzen van heden ten dage worden noodzakelijke investeringen uit- of zelfs afgesteld.

Inmiddels begint Japan weer met het opstarten van reactoren. Zo is in augustus de Sendai reactor weer begonnen, en dat was de eerste in twee jaar. Inmiddels zijn er weer twee reactoren in Japan actief en drie zijn er goedgekeurd om binnenkort in bedrijf te worden genomen. Japan was voor de ramp na de Verenigde Staten en Frankrijk de grootste producent van kernenergie. Het land had een uraniumvoorraad van 54 miljoen kilo uranium en voor de Fukushimaramp waren er 54 reactoren actief. Nu Japan toch weer kernenergie gaat produceren betekent dit dat deze voorraad niet terug op de markt komt, maar geleidelijk gebruikt gaat worden.

Analisten verwachten dat de prijs van uranium in de komende 1 a 2 jaar weer zal aantrekken. Aandelen van uraniumproducenten kunnen hiervan profiteren.

Michael Toorop

Managing Partner Persist Global Wealth Management BV

N.B. Dit is geen aanbeveling van Persist of de auteur om te beleggen in aandelen van uraniumproducenten. De auteur heeft beleggingen in aandelen van uraniumproducenten.

Login Form