FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Vergeet de Emerging Markets niet

Onlangs brak beleggersveteraan Mark Mobius van Franklin Templeton opnieuw een lans voor het beleggen in de opkomende economieën. Het mag dan allemaal wat langzamer groeien, maar er is nog veel dat voor deze delen van de wereld pleit.

In de eerste plaats zijn de reserves doorgaans hoger en de schuldenlast overwegend lager dan in de ontwikkelde landen. De opkomende landen beslaan driekwart van het wereldoppervlak en zijn goed voor 81% van de wereldbevolking. Zij produceren 37% van ‘s werelds Bruto Nationaal Product en hun aandelen maken slechts 31% uit van de wereld marktkapitalisatie.

Ten slotte groeien de opkomende economieën nog steeds harder dan de westerse economieën en al helemaal sneller dan die van het kwakkelende Europa.

Als we naar de waarderingen kijken dan zijn de Emerging Markets aandelen aanmerkelijk goedkoper gelet op de koers-winstverhouding en de koers-boekwaardeverhouding dan die bij ons. Uiteraard betekent goedkoop niet dat het niet nog goedkoper kan.

Uiteraard zijn er ook risico’s. Zo kunnen er zich politieke ontwikkelingen voordoen die drastisch anders lopen dan dat we gewend zijn. En het grootste risico is waarschijnlijk een agressieve stijging van de Amerikaanse rente. Dit laatste lijkt onwaarschijnlijk gelet op de grote twijfel die er bij de FED bestaat om zelfs het eerste stapje van 0,25% te maken. Het lange dralen zou zelfs kunnen betekenen dat wanneer de rente iets verhoogd wordt, er een soort zucht van verlichting ontstaat. Bezit van de zaak is het eind van het vermaak geldt ook bij minder prettige zaken zoals een renteverhoging.

In de afgelopen maanden hebben de Emerging Markets last gehad van de teruglopende economische groei wereldwijd, de sterkere dollar en de dalende grondstofprijzen. Het sentiment staat dan ook op het laagste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Dat is ook de reden dat er al twee jaar meer geld uit dan in de financiële markten van de opkomende landen gaat. Sterker nog, dit jaar zal er waarschijnlijk $ 550 miljard onttrokken worden. Dit is het hoogste bedrag sinds 1988.

Citibank econoom Willem Buiter waarschuwt dat er een kans van 55% bestaat dat de wereld in een gematigde recessie zal belanden als gevolg van de lagere groei in met name China. Hij wijst er ook op dat veel centrale banken weinig mogelijkheden resteren om hun economieën te stimuleren aangezien de rente al op zowat nul staat.

Niet alle landen zijn aantrekkelijk en zeker niet alle bedrijven, maar voor de lange termijn zijn er tal van interessante mogelijkheden. Een minder riskante manier om in de opkomende landen te beleggen is via Europese of Amerikaanse bedrijven die daar substantiële belangen hebben. 

Login Form