FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

Lage olieprijs kent politieke risico’s

Volgens de OPEC (organisatie van olieproducerende landen) is de bovengrondse olievoorraad in tien jaar niet zo hoog geweest. De oorzaak hiervan is de overproductie. In de ontwikkelde economieën is de voorraad inmiddels 210 miljoen vaten hoger dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Dit is zelfs meer dan op het hoogtepunt van de crisis in 2009.

Uiteraard is een van de grootste oorzaken hiervan de productie van schalieolie in de Verenigde Staten. In vroegere tijden zouden de OPEC landen de kraan hebben dichtgedraaid om de olieprijs op te drijven, maar niet nu. Het tegenovergestelde gebeurt. De OPEC leden, met Saudi-Arabië voorop, produceren op recordniveaus olie. Het gevolg zijn substantieel lagere prijzen waardoor er al enkele honderden Amerikaanse oliebronnen zijn gesloten.

Een olieprijs van $ 60 per vat of lager maakt dat de Amerikanen op de meeste schalieolieprojecten verlies beginnen te lijden. Iets wat de Saudi's niet verkeerd uitkomt. Echter dit uit de markt drukken van de Amerikanen komt wel met een heel duur prijskaartje.

Voor het eerst in de geschiedenis van Saudi-Arabië moeten er staatsleningen worden uitgegeven. De verwachting is dat het land dit jaar een staatsschuld opbouwt van ruim 6% van het Bruto Nationaal Product. Dit kan volgend jaar oplopen naar ruim 16% en in vijf jaar tijd naar wel 50% van het BNP. Met begrotingstekorten van 20% of 15% per jaar gaat het namelijk snel met de staatsschuld.

Intussen heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van het Koninkrijk vier treden onder het hoogste niveau gezet.

De regering heeft al aangekondigd per se niet de olieproductie te willen verlagen teneinde de prijs te laten stijgen. Mocht de nood aan de man komen, dan zal men de subsidies op olieproducten gaan verlagen. De jaarlijkse oliesubsidies bedragen maar liefst € 35 miljard.

Het Koningshuis Saud regeert dankzij de rijkdommen van de olie en de subsidies die ze verstrekken. Ongeveer een achtste van de bevolking leeft in armoede. Wanneer de Saudi's hun overheidsfinanciën niet rigoureus herstructureren, is binnen vijf jaar al het geld op. Dat wil zeggen als de olieprijs niet tot boven de $ 104 per vat stijgt. De bevolking zal gaan morren – en meer dan dat – als de subsidies worden teruggedraaid. Laat staan als er belastingmaatregelen genomen zullen worden. En wat te denken van bijvoorbeeld de 1,5 miljoen Pakistaanse gastarbeiders en de 10% van het leger en de politie die uit Pakistaanse huurlingen bestaat. Ook landen zoals Egypte en allerlei politieke groeperingen drijven op het geld uit Saudi-Arabië.

In de gespannen verhoudingen in het Midden-Oosten kent het Koningshuis Saud weinig vrienden, zowel in het binnenland als in het buitenland.

Het staatsbeleggingsfonds heeft al voor enkele tientallen miljarden aan beleggingen verkocht om het geld te repatriëren. De financiële reserves van Saudi-Arabië zijn nog groot en de schuldenlast nu nog extreem laag, maar het land is voor 90% afhankelijk is van de olie-inkomsten en dus bestaat er een risico voor de 2000 regerende prinsen.

De steeds groter wordende olieplas werkt gunstig uit voor de koopkracht van de (ongesubsidieerde) consumenten, maar rijdt ook bijvoorbeeld de Centrale Banken in de wielen. Deze zien graag een inflatie van richting de 2%. Door de olieprijsdalingen komt hier niet veel van terecht. De oliemaatschappijen investeren inmiddels voor honderden miljarden minder aan research en ontwikkeling en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

Goedkope olie is prettig voor velen, maar te goedkope olie eist ook slachtoffers.

 

Login Form