FaceBookTwitterGoogle+

Search

Valuta omrekenen
Yahoo Finance

De miljarden vliegen beleggers om de oren

Alleen al deze week is er voor bijna € 200 miljard uitgegeven aan overnames. Zo kocht de ’s werelds nummer 1 bierproducent AB Inbev de nummer 2 SABMiller. In de technologiesector kocht Dell computers samen met MSD Parners en Silver Lake het databedrijf EMC.

Een van de redenen dat volgroeide multinationals hun concurrenten opkopen is dat zij zelf aan de top van hun kunnen zitten.

De groei vlakt af of stagneert. Net zoals Hewlett-Packard dat destijds Compaq kocht. Kostenbesparingen door efficiencyvoordelen en schaalvergroting zijn dan vaak de argumenten die aandeelhouders doen instemmen. Toch worden deze megaovernames zelden gedaan uit een positie van kracht.

De verwachting is dat we in 2015 een nieuw record aan overnames gaan vestigen. Het totaal zou wel eens uit kunnen komen rond de $ 4,6 biljoen. Het vorige record was $ 4,29 biljoen en dat stamt uit 2007. Op zich een akelig idee omdat de markt toen net op haar hoogtepunt stond en vervolgens in de financiële crisis belandde.

Een van de redenen van de sterk gestegen overnames kan de dure dollar zijn. De Amerikaanse bedrijven hebben moeite om met de dure dollar hun op export georiënteerde omzet en winst te laten groeien. Overnames zijn een middel om te proberen om omzetten en winsten een impuls te geven. De winsten kunnen relatief stijgen door lagere kosten als gevolg van een grotere efficiency.

Een tweede reden voor de stijging is natuurlijk de lage rente. Het kost weinig om geld te lenen. Ook bedrijven die voldoende liquiditeiten hebben maken deze graag beschikbaar voor overnames omdat geld op de bank niets oplevert.

Daarnaast speelt de lage olieprijs een rol. Het is voor sommige bedrijven voordeliger om een kleinere concurrent te kopen dan zelf op zoek te gaan naar nieuwe bronnen. Dit is ook de reden dat Royal Dutch Shell en bod van $ 70 miljard deed op de BG Group.

Ten slotte kunnen wijzigende wetgeving of politieke verhoudingen een rol spelen. Nieuwe wetgeving voor de Amerikaanse gezondheidszorg bijvoorbeeld leidde tot een consolidatie in deze sector.

Ten slotte stevent ook het bedrag dat aan inkoop eigen aandelen wordt uitgegeven op een record af. De verwachting is dat alleen al in de VS er dit jaar meer dan $ 1 biljoen aan inkoop eigen aandelen wordt uitgegeven. Ongeveer 8% van alle nieuwe bedrijfsleningen dit jaar is bedoeld voor inkoop aandelen of bijzonder dividend. Het vorige record in de VS was $ 863 miljard en ook dat was in 2007.

Veel van die bijna $ 5 biljoen zullen beleggers graag weer opnieuw in de aandelenmarkt beleggen.

Login Form